Semla (fettisdagsbulle)
Ingredienser
Antal medelstora 8 st
Jäst (färsk)
25,0
gram
Smör
50,0
gram
Mjölk
1,5
dl
Strösocker
0,5
dl
Salt
1,0
krm
Vetemjöl
0,5
liter
Ägg
1,0
styck
Florsocker till garnering
Kardemumma (grovmald)
1,0
tsk
Fyllning:
Mandelmassa
175,0
gram
Mjölk
Vispgrädde
1,5
dl
Tillagning
1.Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
2.Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek (ca 30 min).
3.Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.
4.Sätt under tiden ugnen på 225°C.
Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna. Grädda i ugnen 8-10 minuter.
Ta ut och låt bullarna kallna.
5.Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och blanda med mandelmassa och lite mjölk. Fyll varje bulle med 2-3 msk fyllning. Vispa grädde. Lägg på grädde och lock. Sikta florsocker över.
det är gott med semla
Här ska de gôttas te de ser jag! haha
Jodå.....en snuskigt färsk bulle UTAN mandelmassa men gärna lite grädde på......guuuu så gott!!!
Så gott! Är väldigt svag för dessa bakverk! Kramiz
Äter högst 1-2 semlor om året. Dom köper jag lr får. Kram
guuud så gott, bland det bästa jag vet. kram biggan
Tack snalla Annsan! Gå in på min Youtube och se klippen jag la in idag på Tomson och Simon...Sök bara...Fenixmona...Kramiz
Gott med semla....:-d
Kram
Åååååh nu blev jag sugen har ätit flera stycken redan, men inte idag...
Nu fick jag inspiration att baka semlebullar i morgon, Ser så gott ut.
Kram
Åhh va gott! :) Ska nog köpa mig en sån en dag! ;)
Gott med semla :P
Jag har hunnit med att äta två st redan. Har tagit igen från ifjol, åt ingen alls då haha. Kommer nog inte bli någon mer om det ej e så att någon bjuder mig på en.
Hur ätet du din semla? :)
Själv så tar jag alltid av locket och lägger det till sidan, äter upp grädden och mandelmassan först och sen själva bullen . Sen blir det locket :D. Jag tror att jag alltid har ätit så.
Jag har testat med het vägg eller vad det kallas, inget för mig iallafall.
Godmorgon i stugan Annsan! Kramiz
Visst är de duktiga på att spela, Biggans pojkar! Kramiz
I lööööv semlor! Har ätit ½ i år, mer orkar inte lilla magen
ja visst är det, kramar biggan
ja fy ja, slutat för en stund, men skulle komma i eftermiddag igen, kram biggan
Idag har vi bara -9,5 men snön vräker ner...Kramiz
Tack för receptet det ska bli jättegott.Brukar inte göra semlor själv men nu blev jag taggad.Kram Thalina
MMMMMMMM, nu blir jag hungrig igen, mår bra nu. Hehe, du har en smaskig blogg, har nyss skrivit ett inlägg om fildelning, det handlar om att man börjar i fel ände.
Hellojsan....
Gott med semla..
Hoppas allt e gott med dig. Har nu fått ordning på min data....& sen så har jag bytt tillbaka till min gamla sida..trivdes bättre där..
Hoppas allt e gott med dig, tjejjen..
Kramen:love:
Men jisses, jag som ska hålla igen,nu frestar du mig,gud så gott med färska semlor.
Kram på dig vännen:-)
Hahaha! Här sköt du bredvid! Jag är inte så förtjust i semlor. Äter om jag blir bjuden, inte annars! Kram
Godmorgon Annsan!;-)
:love: Gud vad jag blev sugen på en fastlagsbulle nu när jag såg Ditt recept!
:question:Visste Du att man i gamla dagar värmde mjölk som man slog på en djup tallrik eller en skål och la fettisdagsbullen i mjölken, och åt den med sked? Det är min kompis Anders som har berättat att hans mamma gjorde så, när han var liten gosse.
:-d Önskar Dig en fin och trevlig Onsdag!:thumbup:
Kram
Stevie
:tired:
Mums =)
Hade gärna bakat det idag men med huvudvärk så antar jag att det får vänta...
Kramen:-d
Blir verkligen sugen på semlor när jag ser bilden.
Så gottigt. Ha det bäst.
Kramizzzzzzzz:-P
ohhh my.. va gott det såg ut
Håller med dem flesta här att det ser och låter gott. Det ser så lätt ut att baka oxå. Så det får bli till pojkarna här hemma en dag. Hoppas att du inte snöar inne nu kram