annsan_s
Semla (fettisdagsbulle)




Ingredienser
 
 Antal medelstora 8 st  
 
 
Jäst (färsk)
 25,0 
 gram
 
 
Smör
 50,0 
 gram
 
 
Mjölk
 1,5 
 dl
 
 
Strösocker
 0,5 
 dl
 
 
Salt
 1,0 
 krm
 
 
Vetemjöl
 0,5 
 liter
 
 
Ägg
 1,0 
 styck
 
 
Florsocker till garnering
 
 
 
 
Kardemumma (grovmald)
 1,0 
 tsk
 

Fyllning:
 
 
 
 
Mandelmassa
 175,0 
 gram
 
 
Mjölk
 
 
 
 
Vispgrädde
 1,5 
 dl

Tillagning

1.Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).


2.Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek (ca 30 min).


3.Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.


4.Sätt under tiden ugnen på 225°C.
Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna. Grädda i ugnen 8-10 minuter.
Ta ut och låt bullarna kallna.


5.Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och blanda med mandel­massa och lite mjölk. Fyll varje bulle med 2-3 msk fyllning. Vispa grädde. Lägg på grädde och lock. Sikta florsocker över.

 

Vicke

det är gott med semla

Pem

Här ska de gôttas te de ser jag! haha

Jodå.....en snuskigt färsk bulle UTAN mandelmassa men gärna lite grädde på......guuuu så gott!!!

Fenixmona

Så gott! Är väldigt svag för dessa bakverk! Kramiz

Sita

Äter högst 1-2 semlor om året. Dom köper jag lr får. Kram

biggan

guuud så gott, bland det bästa jag vet. kram biggan

Fenixmona

Tack snalla Annsan! Gå in på min Youtube och se klippen jag la in idag på Tomson och Simon...Sök bara...Fenixmona...Kramiz

nilla

Gott med semla....:-d

Kram

Ninja

Åååååh nu blev jag sugen har ätit flera stycken redan, men inte idag...

Maggan

Nu fick jag inspiration att baka semlebullar i morgon, Ser så gott ut.



Kram

Anniepie

Åhh va gott! :) Ska nog köpa mig en sån en dag! ;)

Jilina

Gott med semla :P



Jag har hunnit med att äta två st redan. Har tagit igen från ifjol, åt ingen alls då haha. Kommer nog inte bli någon mer om det ej e så att någon bjuder mig på en.



Hur ätet du din semla? :)

Själv så tar jag alltid av locket och lägger det till sidan, äter upp grädden och mandelmassan först och sen själva bullen . Sen blir det locket :D. Jag tror att jag alltid har ätit så.



Jag har testat med het vägg eller vad det kallas, inget för mig iallafall.

Fenixmona

Godmorgon i stugan Annsan! Kramiz

Fenixmona

Visst är de duktiga på att spela, Biggans pojkar! Kramiz

Soulsister

I lööööv semlor! Har ätit ½ i år, mer orkar inte lilla magen

biggan

ja visst är det, kramar biggan

biggan

ja fy ja, slutat för en stund, men skulle komma i eftermiddag igen, kram biggan

Fenixmona

Idag har vi bara -9,5 men snön vräker ner...Kramiz

Thalina

Tack för receptet det ska bli jättegott.Brukar inte göra semlor själv men nu blev jag taggad.Kram Thalina

Karpstryparn

MMMMMMMM, nu blir jag hungrig igen, mår bra nu. Hehe, du har en smaskig blogg, har nyss skrivit ett inlägg om fildelning, det handlar om att man börjar i fel ände.

Snejky

Hellojsan....

Gott med semla..

Hoppas allt e gott med dig. Har nu fått ordning på min data....& sen så har jag bytt tillbaka till min gamla sida..trivdes bättre där..

Hoppas allt e gott med dig, tjejjen..

Kramen:love:

Mita

Men jisses, jag som ska hålla igen,nu frestar du mig,gud så gott med färska semlor.

Kram på dig vännen:-)

Veiken

Hahaha! Här sköt du bredvid! Jag är inte så förtjust i semlor. Äter om jag blir bjuden, inte annars! Kram

Stevie

Godmorgon Annsan!;-)



:love: Gud vad jag blev sugen på en fastlagsbulle nu när jag såg Ditt recept!



:question:Visste Du att man i gamla dagar värmde mjölk som man slog på en djup tallrik eller en skål och la fettisdagsbullen i mjölken, och åt den med sked? Det är min kompis Anders som har berättat att hans mamma gjorde så, när han var liten gosse.



:-d Önskar Dig en fin och trevlig Onsdag!:thumbup:



Kram

Stevie

:tired:

browneyedgirl

Mums =)

Hade gärna bakat det idag men med huvudvärk så antar jag att det får vänta...

Kramen:-d

Stefan Falkelind

Blir verkligen sugen på semlor när jag ser bilden.

attis

Så gottigt. Ha det bäst.

Kramizzzzzzzz:-P

Trollmor

ohhh my.. va gott det såg ut

Katarina

Håller med dem flesta här att det ser och låter gott. Det ser så lätt ut att baka oxå. Så det får bli till pojkarna här hemma en dag. Hoppas att du inte snöar inne nu kram

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress