Helstekt oxfilé med svamp- och potatistorn

Till Nyår passar detta  utmärkt.

Receptet är för 4 portioner.

Helstekt oxfilé:

ca 900 g oxfilé i bit
1 msk smör
5-7 krm salt
Potatistorn:
1 kg potatis, skalad, grovriven
ca 200 g skogschampinjoner, hackade
ca 1 dl mozzarella, riven
3-5 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör
Karamelliserade smålökar:
500 g små stek- eller schalottenlökar, skalade
2 msk smör
3 msk socker
3 msk balsamvinäger
3 dl rödvin
salt
svartpeppar
 
Tillbehör:
ca 500 g blandade gröna bönor
ca 500 blandade gröna bönor, t ex haricots verts eller
sugar snaps, sockerärter
ärtskott
färska timjankvistar 

Gör så här
Helstekt oxfilé
Bryn köttet runt om i fettet. Salta och peppra. Hit kan rätten förberedas.
Lägg köttet i en ugnsform, stick in en stektermometer och stek i mitten av ugnen i 125º. när termometern visar 50º är filén röd inuti, vid 55º rosaröd och 60º rosa. Det tar 15-20 minuter. Låt köttet stå insvept i lite folie några minuter innan det skärs upp i skivor.

Potatistorn
Fräs potatis och svamp i omgångar i smöret och lägg över i en bunke. Lägg i ost, salt och peppar och blanda allt. Smörj en avlång bakform (ca 1,5 liter) och lägg ett bakplåtspapper i botten.
Häll i potatisblandningen och tryck ihop kakan. Baka i nedre delen av ugnen i 200° tills potatisen är mjuk, 20-30 minuter.
Hit kan rätten förberedas. Värm sedan kakan i ugnen tillsammans med köttet. Skär kakan i små torn vid servering.

Karamelliserade smålökar
Fräs lökarna hela i fettet. Häll på socker, vinäger och vin och låt sjuda tills lökarna är mjuka, ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Tillbehör
Servera köttet skuret i skivor med potatistorn, smålökar och lättkokta gröna bönor, ärtskott och timjan.




Kommentarer
Postat av: Sita

Det låter smarrigt. Inget kul när det bara är gubben o jag. Kram

2009-12-29 @ 12:31:26
URL: http://www.metrobloggen.se/Sita
Postat av: Ulla

Detta var ett recept som inte går av för hackor. Mums!

2009-12-29 @ 12:58:54
URL: http://ulla67.blogg.se/
Postat av: attis

Det låter mumsigt. Visst är de fina de små liven :-d

Kramizzzzzzzzzzz

2009-12-29 @ 13:09:46
URL: http://attisblogg.blogg.se/
Postat av: Katarina

Vad gudomlig gott det ser ut. Man blev verkligen sugen på att testa denna maträtt. Ha det gott. kram

2009-12-29 @ 13:17:56
URL: http://ina73.blogspot.com
Postat av: attis

Det blir smarrigt det. Vi är bortbjudna på nyårsafton så jag slipper gör mat :thumbup:

2009-12-29 @ 13:20:15
URL: http://attisblogg.blogg.se/
Postat av: Ninja

Och ett Amaronevin till sluuuuurp!

2009-12-29 @ 13:25:06
URL: http://nordtellus.blogspot.se
Postat av: Mona

http://www.cancerfonden.se/sv/Stod-oss/Insamlingar/?collection=2077

2009-12-29 @ 15:02:52
URL: http://familjengustafssons.blogg.se/
Postat av: Jessie

Ojj, det där så verkligen gott ut, ska spara reseptet. Ha de bra kram jessie.

2009-12-29 @ 16:59:13
URL: http://invote.blogg.se/
Postat av: Lisa

Kilar in för att önska dej ETT GOTT NYTT ÅR!

Kram kram:-)

2009-12-30 @ 19:59:32
URL: http://www.Dagslandan.bloggplatsen.se
Postat av: Ingegerd

Låter gott! Jag ska också servera oxfilé!

2009-12-30 @ 21:59:49
URL: http://hovsing.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
:-) :-( :-P :-d :-O ;-) ;-s ;-( :-| :question: :rolleyes: :love: :blush: :mad: :cool: :tired: :bigeyes: :thumbup: :thumbdown: ;-P

Trackback
RSS 2.0